Mooie huid? Vermijd snelle suikers!

Het effect van suikers op de verouderende huid wordt bepaald door de eenvoudige handeling van het covalent vernetten van twee collageenvezels, waardoor beide niet in staat zijn om gemakkelijk te herstellen. Glucose en fructose verbinden de aminozuren die aanwezig zijn in het collageen en elastine die de dermis ondersteunen en produceren geavanceerde glycatie-eindproducten of “AGE’s”. lees hier het volledige onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757

Ofwel dat wanneer je suikerspiegel hoog is het collageen langzaamaan afbreekt, iets waar we allemaal niet op zitten te wachten!

Nu is het natuurlijk ook zo dat we suikers nodig hebben, dus hoe kom je dan wel aan je suikers?
Eet suikerrijk voedsel waarin veel vezels zitten. Het is de perfecte combinatie.
In onze maatschappij zijn we erg gefocust op eiwitten en vetten, maar het grootste onbesproken probleem is een vezeltekort doordat we meer en meer verwerkt voedsel eten.

Neem bijvoorbeeld een banaan. Die bestaat uit gemiddeld 14 gram suiker en rond de 3 gram aan vezels. Daarnaast krijg je ook een goede dosis vitamine C, potassium en B6 binnen.

Die vezels (ca 30 – 40 gram ADH) zijn belangrijk voor onze stoelgang en de manier waarop wij stoffen opnemen. Vezels zorgen voor een tragere opname waardoor je een consistente aanvoer van energie krijgt.
Onze suikerspiegel stijgt het snelst door een glas frisdrank. De suikers komen vrijwel allemaal direct zonder enige hulp van onze darmen in het bloed. De suikers uit een banaan komen pas na ca 15 tot 30 minuten geleidelijk in ons bloed. Onze maag en darmen moeten de banaan eerst verwerken voor alle voedingsstoffen vrij komen.

Probeer als lunch maar eens een salade met wat fruit. Je zult merken dat je vrijwel geen “after lunch dip” zal hebben en je energie gelijkmatiger verdeeld is.

Maak een afspraak

U kunt een afspraak maken met Dr. Decates via e-mail, telefoon, of het contact formulier

Dr. Decates
Medisch Laser Centrum - Amsterdam
Kliniek Veldhoven