"De ultieme manier van mensen helpen, is dokter zijn"

Dr Decates

Wetenschapper

Mensen helpen

Ik vind dat we op de aarde zijn om andere mensen te helpen. Toen ik jong was, dacht ik: “De ultieme manier van mensen helpen, is dokter zijn”. Naarmate ik ouder werd, kwam ik erachter dat ik het leuk vind om dingen te maken. Tekenen en schilderen bijvoorbeeld. Ik kom graag in musea en geniet van kunst. Met mijn werk in de cosmetische geneeskunde is dat samengekomen. Aan de ene kant creëren, maar aan de andere kant mensen helpen. Als iemand bijvoorbeeld een litteken heeft, dan kan ik dat met fillers mooier maken. Met complicaties bij fillers heb ik hetzelfde: een deel van het gezicht heeft het zwaar en dan kan er een blijvend litteken ontstaan. Dat vond ik zo vervelend voor de mensen, dat ik dacht: kan ik niet helpen om dit te voorkomen? Zo is in 2016 mijn wetenschappelijk onderzoek begonnen: hoe ontstaan complicaties van fillerbehandelingen?

Onderzoek naar complicaties bij een fillerbehandeling

Hoe kunnen mensen over de hele wereld dan aankloppen voor het spreekuur? Allereerst komen dokters uit verschillende landen in persoon naar ons toe om te kijken wat wij doen tijdens ons complicatie spreekuur. Bijvoorbeeld een arts uit de Verenigde Staten. Maanden later heeft iemand in Seattle een complicatie. Via een videoverbinding kijken we met de dokter, die dus al eens bij ons op bezoek was, mee naar de complicatie van deze patiënt. Dan gebruiken we een echo om te kijken hoe de complicatie in elkaar zit. Door middel van de echo kunnen we precies zien waar de filler in het gezicht zit en waarom deze een complicatie veroorzaakt. Zo lossen we dit samen op, ondanks de afstand.

"Wat wij doen, doet niemand ter wereld"

echo onderzoek

Pionieren

Wat wij doen, doet niemand ter wereld. De cosmetische geneeskunde is een nieuw vakgebied. Er is veel laaghangend fruit. Als er in Nederland maar 100 voetballers waren, zou je makkelijk bij Oranje komen. Zo is het ook in de cosmetische geneeskunde. Het onderzoek dat wij doen in het Erasmus MC is baanbrekend. Enerzijds omdat wij er tijd en energie in stoppen, maar ook omdat weinig mensen dat bereid zijn dat te doen.

gulden snede en het gezicht

Vakkennis

Ik blijf op de hoogte door zelf wetenschappelijk onderzoek te doen. Als ik iets wil weten, dan zijn er wetenschappelijke tijdschriften die ik erbij pak. Veel discussiëren met collega’s houdt me ook scherp.

Verspreiding kennis over complicaties bij fillers

Ik schrijf enerzijds wetenschappelijke artikelen, zodat mensen kunnen lezen over het onderzoek dat ik doe. Daarmee probeer ik die mensen ook te stimuleren om zelf onderzoek te doen. Verder kom ik vaak op TV en sta ik in kranten en tijdschriften. Om mensen te waarschuwen voor de risico’s, maar ook om collega’s zich te laten interesseren voor dit vakgebied.

Werk aan jezelf

Iedereen heeft uiterlijke kenmerken die zij zelf mooi of juist minder mooi vinden. Met hedendaagse technieken kunnen we met kleine ingrepen grote veranderingen bereiken. Wij willen dat elk mens lekker in z’n vel zit.

Dr Decates Botox Fillers Amsterdam

Vraag het Dr. Decates

Wat voor vraag u ook heeft, Dr. Decates zal persoonlijk uw vraag inzien en beantwoorden.
Uw vraag zal op werkdagen binnen 24 uur beantwoord worden. Stelt u uw vraag op vrijdag dan kan het langer duren.