Wat is Botox nou eigenlijk precies

Botox is een merknaam voor Botuline Toxine.
Botuline Toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. De werking is simpel en natuurlijk.

Met uitgemeten hoeveelheden Botuline Toxine zorgen we ervoor dat spieren en zweetklieren tijdelijk niet kunnen worden aangestuurd door zenuwen, de overdracht van signalen wordt geblokkeerd. Hierdoor neemt de werking van de spieren en zweetklieren af of komt volledig stil te liggen.
Na enkele maanden herstelt de overdracht van signalen weer volledig.
Wist je dat Botuline Toxine een van de giftigste stoffen op de wereld is? Dankzij de wetenschap kunnen we dit gif nu ca 18 jaar inzetten om juist levens te verbeteren, een bijzonder gegeven.
Botox wordt namelijk niet alleen gebruikt voor een rimpelbehandeling, maar ook tegen migraine, overmatig zweten, tanden knarsen, focale dystonieeën, zoals torticollis, blefarospasme, spamodische dysfonie, oromandibulaire dystonie, drooling en schrijfkramp.

Botulisme (de naam voor de verschijnselen wanneer je teveel botuline toxine binnenkrijgt) werd rond 1820 ontdekt door een Duitse psycholoog. Een heel leuk gegeven is dat de ziekte vernoemt is naar worst! Botulus is Latijn voor worst. De verwijzing komt doordat veel mensen in die tijd ziek werden na het eten van bloedworst.

Rond 1900 werd pas ontdekt dat het om een eiwit gaat welke wordt uitgescheiden door een bacterie, de benaming was echter al gedaan en het eiwit werd daardoor Botuline Toxine genoemd. Het heeft nog lang geduurd voordat Botuline Toxine medisch gebruikt kon worden. Pas in 1989 kwam er een medicijn met Botuline Toxine op de markt tegen spasmen en in 2002 werd Botox goedgekeurd voor cosmetische behandelingen.

Inmiddels worden er miljoenen succesvolle en veilige behandelingen mee gedaan.

Maak een afspraak

U kunt een afspraak maken met Dr. Decates via e-mail, telefoon, of het contact formulier

Dr. Decates
Medisch Laser Centrum - Amsterdam
Kliniek Veldhoven