Cosmetisch arts Tom Decates gepromoveerd

Tom is 12 oktober j.l. gepromoveerd. Hij is een grondlegger op het gebied van wetenschappelijk onderzoek binnen de cosmetische geneeskunde. Zijn focus ligt daarbij op fillers en de mogelijke complicaties. Tom heeft zich uitstekend verdedigd tijdens zijn promotie en aan een sterkere wetenschappelijke fundering gebouwd voor zijn vak. Tom bood handreikingen om zijn werk inhoudelijk en internationaal verder uit te bouwen onder andere door het gebruik van protocollen en samenwerkingen.

Binnen zijn vakgebied zijn enorm veel uitwassen. Daar moet paal en perk aan gesteld worden op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Daar draagt Tom zijn steentje aan bij via zijn onderzoek, zijn werkwijze in de praktijk en tijdens het complicatiespreekuur.

Cosmetisch art Tom Decates tijdens zijn verdediging
The origin of soft tissue filler adverse events


Vroeger Foto’s van BN’ers, nu filters

Vroeger kwamen mensen met foto’s van bekende mensen waar ze wilde lijken. Tegenwoordig komen ze met foto’s van zichzelf met filters er overheen. Die filters vertegenwoordigen een ideaalbeeld dat onrealistisch is. Doctor Tom Decates behandeld zelf en wil graag bij mensen de puntjes op de i zetten als ze zichzelf helemaal hebben geaccepteerd. Maar Tom is erg kritisch als het gaat om mensen die wonderen verwachten van cosmetische behandelingen. 

Daarom werkt Tom ook op het complicatiespreekuur in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam. Er komen daar regelmatig patiënten die filler behandelingen hebben ondergaan en vervolgens verminkt zijn. Tom en zijn collega’s proberen er vervolgens alles aan te doen om zou iemand weer mooi en gelukkig te maken zoals zij of hij was. Maar regelmatig kan dat bijna niet. Aan die uitwassen moet iets gedaan worden.

Aanleg tot complicaties?

Bovendien zijn er specifieke groepen, waarbij genetische aanleg lijkt te zijn voor complicaties. Cosmetisch artsen en andere dokters die filler injecteren, moeten daarvan op de hoogte zijn. Er is nog erg veel vervolgonderzoek nodig. Maar het zou mooi zijn als je in de toekomst vooraf mensen beter kan informeren op een verhoogde kans op complicaties en de impact die cosmetische complicaties op je leven kunnen hebben.

Het devies is dan ook, wil je fillers? Ga naar een erkend cosmetisch arts. Want overdaad en onkunde schaadt.

Maak een afspraak

U kunt een afspraak maken met Dr. Decates via e-mail, telefoon, of het contact formulier

Dr. Decates
Medisch Laser Centrum - Amsterdam
Kliniek Veldhoven