Spruitjes

Het is winter, en in de winter eten we stamppot!
Je zult je wel afvragen hoe we vroeger de winter konden doorkomen zonder de vele soorten fruit die we nu op elk moment van het jaar kunnen krijgen..
Hoe kwamen we aan onze vitaminen?

De natuur heeft meestal een antwoord.
Neem bv spruitjes.. 1 kopje spruiten voorziet je voor meer dan 140% adh vit C.
Vit. C zorgt er o.a. voor dat je niet-heem ijzer (een niet zo makkelijk opneembare vorm van ijzer in planten) 67% meer opneemt.

Meer vitamine K dan je nodig hebt. Een kopje spruiten voorziet je al voor 137% in je dagelijkse behoefte.Vitamine K is goed voor botten, hart en functioneren van de hersenen.

Ook hebben ze een hoog gehalte aan vezels (14% adh per kopje) en aplha-lipoic acid. Beiden helpen met het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.In een ander onderzoek wordt zelfs aangetoond dat 300gram spruitjes per dag de schade door oxidatieve stress met 28% verminderd!Kaempferol (een anti-oxidant) wordt gelinkt aan verminderde groei van kankercellen, ontstekingen verlichten en de gezondheid van het hart verbeteren

Omega 3 vetzuren!
Dacht je dat we vis moeten eten om aan onze omega 3 vetzuren te komen?
Nop.. Spruitjes zitten er vol mee. Een paar kleine porties per week is al voldoende.Van Omega-3-vetzuren is aangetoond dat ze bloedtriglyceriden verminderen, de cognitieve achteruitgang vertragen, de insulineresistentie verminderen en ontstekingen verminderen.

Wat eten we vanavond?
Spruitenstamppot met gebakken tofu, kastanjechampions en walnoten 🙂

Maak een afspraak

U kunt een afspraak maken met Dr. Decates via e-mail, telefoon, of het contact formulier

Dr. Decates
Medisch Laser Centrum - Amsterdam
Kliniek Veldhoven