Cosmetisch arts (KNMG): wat houdt dat in?

Plastisch chirurg of cosmetisch arts… In je zoektocht naar een specialist die jou kan helpen jouw imperfecties te behandelen kom je veel verschillende opties tegen. Wie doet nu wat? En waar kun je terecht? Als je door de bomen het bos niet meer ziet, is dat best logisch – het is ook niet eenvoudig. Als cosmetisch arts KNMG help ik je graag duidelijkheid te scheppen in wat wij doen.

Een erkend specialisme

Dat je goed en veilig behandeld wordt door iemand die ervaren is als arts, is natuurlijk de grootste prioriteit. Maar tot nog niet zo heel lang geleden mocht elke arts zich in principe cosmetisch arts noemen – daar hoefde je niet per se officieel bekwaam voor te zijn. Pas sinds 1 juli 2019 is ‘cosmetisch arts KNMG’ een beschermde, erkende titel. Hierdoor wordt de bekwaamheid van de erkende artsen – eindelijk! – gewaarborgd. 

Zekerheid voor de patiënt

Dit betekent ook dat je sindsdien alle geregistreerde cosmetisch artsen kunt opzoeken op de website van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). Een belangrijke mijlpaal, want dit geeft jou als patiënt veel meer zekerheid dat je in goede handen bent. Behandeling door niet-bekwame artsen, met alle gevaren van dien, kan zo voorkomen worden. 

Wat doet een cosmetisch arts?

Volgens het NVCG houden de meeste cosmetisch artsen zich bezig met laagdrempelige, cosmetische verrichtingen. Je kunt hierbij denken aan botox behandelingen en fillers, waarvoor je natuurlijk bij Dr Decates terecht kunt, maar ook aan laserbehandelingen.  

Cosmetisch arts KNMG of plastisch chirurg?

Dan tot slot: ondanks dat hier soms verwarring over bestaat, is er een belangrijk verschil tussen cosmetisch artsen KNMG en plastisch chirurgen. Om jezelf plastisch chirurg te noemen, dien je namelijk een zesjarige specialisatie plastische chirurgie te volgen. Plastische chirurgen zijn hierdoor gespecialiseerd in chirurgische ingrepen aan het gehele lichaam en mogen dus ook doen wat een cosmetisch arts doet. Het omgekeerde is echter niet het geval: als cosmetisch arts mag je geen plastische chirurgie uitvoeren. Samengevat: een cosmetisch arts injecteert botox of fillers, terwijl een plastisch chirurg snijdt. 

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen te verduidelijken wat het verschil is. Indien je nog vragen hebt of benieuwd bent naar een specifieke behandeling, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag!

Maak een afspraak

U kunt een afspraak maken met Dr. Decates via e-mail, telefoon, of het contact formulier

Dr. Decates
Medisch Laser Centrum - Amsterdam
Kliniek Veldhoven