De keerzijde van perfectie

Keerzijde van perfectie

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?

Voor veel jonge mensen is het antwoord tegenwoordig: imperfecties. We bekritiseren onszelf tot in de kleinste details en streven dagelijks steeds meer naar het ideale uiterlijk – niet in de laatste plaats omdat we daar op social media constant mee geconfronteerd worden. Perfectie komt zo steeds dichterbij: jezelf vergelijken kan nu met gefilterde plaatjes van over de hele wereld en speciale apps maken het mogelijk om jezelf tot in de puntjes te perfectioneren. Het resultaat? Onze ‘digitale ik’ en onze ‘echte ik’ gaan steeds minder op elkaar lijken. We gaan ons steeds meer schamen voor hoe we er écht uitzien en verliezen onszelf in het najagen van een schoonheidsideaal dat onnatuurlijk en, voor velen, onhaalbaar is. En daar worden we niet gelukkig van. 

VPRO Tegenlicht

Als cosmetisch arts mocht ik hierover vertellen bij VPRO Tegenlicht. In de zoektocht naar schoonheid komen veel vrouwen en mannen namelijk bij mij terecht. Nooit eerder waren er zoveel mogelijkheden om ons uiterlijk te veranderen met behulp van botox en fillers. We willen die volle lippen en die volle billen, zelfs als dat betekent dat ze nep zijn. We gaan steeds verder, waar wanneer is het teveel? Ik heb gemerkt dat een goede uitleg en begeleiding hierbij essentieel zijn. Ik zal iemand nooit vertellen wat zij of hij wel of niet moet doen, maar wat ik wél kan vertellen is wat een bepaalde behandeling zal doen en waarom. Met de juiste informatie help ik mensen zo om bewust een stapje terug te doen en te kiezen voor minder. Kleine aanpassingen kunnen immers al een groot verschil maken.

Bekijk hier de aflevering "Perfect Me"

Keerzijde van perfectie

Schoonheid als halo

De zoektocht naar perfectie is niet nieuw. Al sinds mensenheugenis hebben ‘mooie mensen’ een voorsprong, omdat schoonheid vaak geassocieerd wordt met andere eigenschappen: iemand die knap is, heeft vast ook veel vrienden, een goede baan en een succesvol leven. We streven naar dat schoonheidsideaal, omdat we hopen dat ons hele leven er dan op vooruit zal gaan. Hierdoor zijn we niet alleen heel kritisch naar onszelf toe, maar gaan we ook steeds meer op elkaar lijken. Volle lippen, jonge uitstralingen en ronde vormen: iedereen wil ze, en voor steeds meer mensen wordt dit bereikbaar. Dat roept vragen op over het schoonheidsideaal – nu, maar vooral ook in de toekomst. Ben je binnenkort de uitzondering als je geen lip fillers hebt? Wordt het normale dan juist abnormaal? 

Interview

Dr Decates wordt regelmatig uitgenodigd in talkshows en documentaires door zijn uitgebreide curriculum omtrent cosmetische behandelingen. 

In het Erasmus MC te Rotterdam lost Dr. Decates complicaties op. De door het team zelf ontwikkelde methode geeft de mogelijkheid complicaties lokaal op te lossen.

Dr. Decates is naast arts ook wetenschapper. Samen met zijn team heeft Dr. Decates een DNA test ontwikkeld waarmee de kans op complicaties gemeten kan worden.