Zijn tijdelijke fillers gevaarlijk? Niet bij een cosmetisch arts KNMG!

De populariteit van fillers is de laatste jaren enorm toegenomen en het is tegenwoordig een trend in de beauty-wereld om bijvoorbeeld de lippen op te vullen met een tijdelijke filler. Maar zijn zulke tijdelijk fillers gevaarlijk? Steeds meer mensen vragen zich af of het inspuiten van tijdelijke fillers veilig is, maar ik kan je gelukkig geruststellen: tijdelijke fillers zijn niet gevaarlijk, mits ze juist gebruikt worden.

Permanente en tijdelijke fillers

Waar komt die angst voor fillers dan vandaan? Misschien wel doordat mensen niet weten dat er een verschil is tussen permanente en tijdelijke fillers. Permanente fillers zijn inderdaad gevaarlijk en inmiddels zelfs verboden, omdat ze onherstelbare schade kunnen aanbrengen. Tijdelijke fillers zijn daarentegen van een heel ander kaliber: deze fillers bestaan in 95% van de gevallen uit hyaluronzuur, een lichaamseigen stof, die zorgt voor elasticiteit van de huid en na verloop van tijd opgenomen wordt door het lichaam. Daarom spreken we dan ook van een tijdelijke filler: na enkele maanden tot anderhalf jaar is het effect verdwenen. 

Gecertificeerd cosmetisch arts

Dus, zijn tijdelijke fillers gevaarlijk? De fillers zelf niet, want die bevatten gewoon een stof die in elk lichaam aanwezig is. Ook zijn deze fillers uitgebreid getest en als veilig bestempeld. Wel is het zo dat de enorme populariteit van fillers ervoor heeft gezorgd dat veel niet-bekwame artsen ook fillers injecteren. En daar zit wél een gevaar in. Zonder erkenning door de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) en het Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) is een arts namelijk officieel géén cosmetisch arts, en heb je dus geen zekerheid over de ervaring of de middelen waarmee gewerkt wordt – met alle gevolgen van dien. Als je tijdelijke fillers veilig wilt laten injecteren, doe je dit dus altijd bij een erkend cosmetisch arts KNMG. Anders ben je niet verzekerd van de bekwaamheid en kennis die zo belangrijk is bij dit soort injecties!

Complicaties bij tijdelijke fillers

Heel soms kan het toch voorkomen dat er complicaties optreden bij een tijdelijke filler, bijvoorbeeld omdat er een allergische reactie optreedt. Dit komt echter niet vaak voor, en bovendien zijn zulke complicaties vaak eenvoudig op te lossen, omdat het om een tijdelijke filler gaat. Een tijdelijk resultaat betekent immers ook dat eventuele complicaties tijdelijk zullen zijn. Bovendien ben ik als gecertificeerd cosmetisch arts ook gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van complicaties, dus je bent bij mij in goede handen! 

Maak een afspraak

U kunt een afspraak maken met Dr. Decates via e-mail, telefoon, of het contact formulier

Dr. Decates
Medisch Laser Centrum - Amsterdam
Kliniek Veldhoven